Les raons per a migrar al fedivers i deixar Twitter al mínim
Porte en Twitter, ara X, des de 2008, i sempre m'ha semblat una eina interessant de treball i d'oci, per a l'intercanvi d'informació, experiències, i especialment enllaços. Però des de l'arribada d'Elon Musk i els nous canvis que ha proposat, la plataforma ha acabat per convertir-se en un femer, ple d'intoxicacions i un verí que comporta una pèrdua de temps semblant a la toxicitat de TikTok o ferramentes basades a enganxar-te en actualitzacions infinites de continguts absurds. #internet
Crec en internet, des de sempre. Em sembla una ferramenta meravellosa de coneixement, i al temps, una fosa obscura de perversió, fem i pèrdua de temps. Especialment, aquest últim fet, em preocupa molt últimament. El temps és massa valuós per a perdre'l en estupideses i en gent sense trellat. X (exTwitter) s'ha convertit en un pou de desinformació, un fet del qual no estan lliures altres plataformes, evidentment. Només apareix publicitat, contingut brossa, i gentola per tot arreu. Cada dia costa més distingir la gent que aporta, de la gent que desinforma o l'utilitza per fer evidents els seus problemes mentals. El problema és la gent que cau sovint en la xarxa de la misèria social que ara mateix representa. A pesar de tot, encara hi ha molta gent aportant coses molt interessants, però a mi crec que ja no em compensa.
Òbviament, també està l'opció de renunciar a totes les xarxes socials, que sembla una opció sensata, i amb la que no cal renunciar a internet. Però si vols continuar utilitzant els avantatges que aquest tipus de connexions generen, l'alternativa més sensata a hores d'ara per seguir compartint i intercanviant informació és el fedivers. Fins i tot Meta, sembla que vol fer compatible la seua nova xarxa Threads amb aquest sistema. I dins el fedivers, Mastodon és sense dubte la millor opció. Per ser lliure, descentralitzada, sense publicitat, sense interessos corporatius ni personals ni de cap classe.
El fedivers és molt més que una simple xarxa social, és una xarxa de xarxes i sistemes interconnectats que poden intercanviar informació, i enllaços, que sembla que són l'essència de la xarxa. A Twitter, ja quasi ningú fa clic als enllaços compartits i la gent es conforma a eixa cosa híbrida i absurda dels fils, que molts utilitzen com a substitut del sistema de publicació tradicional en el que pots llegir un text a manera d'article, en el format bloc. Odie els fils i el que representen i no cal perdre el temps llegint això.
Jo comence ara a treballar amb el fedivers i inicie així la transició a aquest nou sistema. Per a seguir-me només has d'entrar en un compte compatible i escriure buscar la següent adreça: @ricardramon@mastodont.cat També he creat un compte per als meus continguts en castellà ací @ricardramon@masto.es i per als continguts en anglés ací: @ricardramon@writing.exchange
Mastodont.cat és el servidor en el qual jo he creat el meu compte per publicar en valencià/català. Tu pots fer-ho en aquest o en qualsevol altre. A l'enllaç pots triar servidors que accepten altes, fins i tot podries crear i allotjar el teu propi servidor. Però tots estan connectats i pots seguir a qualsevol. Així, ara mateix pots seguir directament les actualitzacions d'aquest espai web al fedivers per mitjà del compte: @bloc@ricardramon.net a Mastodon o qualsevol sistema compatible.
En definitiva, sembla ser un sistema viable i fiable, encara que soc conscient que no és per a tot el món i que requereix un poc de voluntat i interés en el món de la xarxa. Estic provant i explorant les seues possibilitats ara mateix. Per això em podràs seguir trobant en Facebook, Instagram y Threads on només pujaré enllaços a les entrades de les webs i la meua favorita per sempre, on pot trobar les meues fotografies Flickr. Ens llegim.
Imatge lliure de drets: Wikimedia
© Ricard Ramon RSS