Programa del I Congrés Estètiques de la Cultura Valenciana

21, 22 i 23 de setembre de 2022 Facultat de Belles Arts de Sant Carles València. Universitat Politècnica de València

Cartell oficial del congrés Estètiques de la Cultura Valenciana #investigació #congrés #identitat #efímere

PROGRAMA DEL CONGRÉS

21 de setembre de 2022 AULA B.01

16:00 h. Inauguració del Congrés: Ricard Ramon (IP del projecte IDENTITART. Universitat de València), José Galindo (Degà de la Facultat de Belles Arts de la UPV) i Salomé Cuesta (Vicerectora d'Art, Ciència, Tecnologia i Societat de la UPV)

16:30: Primera i Última Conferència Inaugural del Congrés.
Ricard Ramon (IP del projecte IDENTITART. Universitat de València)

17:00 h. Obertura de l'exposició IDENTITART i visita comentada als treballs de recerca artística.

18:30 h. Taula de comunicacions 1: – Una mirada subjectiva a la identitat valenciana des del film-assaig i la videoinstal·lació. Damià Jordà Bou. (Universidad Miguel Hernández) – Iconografies fílmiques en femení de la identitat valenciana: la dona valenciana en el cinema mut. Marta García Carrión. (Universitat de València) – La festa del Corpus Christi com a tema visual en la pintura valenciana. Enric Olivares Torres. (Universitat de València) – Quotidianes, abstractes, feministes. Estètiques valencianes a partir de la producció artística de dones durant el franquisme. Clara Solbes Borja. (Universitat de València) – Poètica i espai: la falla de la punta. Ricard Balanzà (Escola d’Art i Superior de Ceràmica de Manises. Universitat Jaume I) i Alberto Ferrer.(IES Serra d’Espadà. Universitat Oberta de Catalunya) – Las Fallas en el taller de memoria. Vicente Monleón Oliva. (Investigador Independent).

22 de setembre de 2022 AULA B.01

10:00 h. Ponència Plenària: L'Essència del Sobreviure: Cossos, Art i Feminisme. Irene Ballester Buigues. (Consell Valencià de Cultura i Universitat de València)

11:00 h. Taula de Comunicacions 2: – REFUGIO Del aura al arte en flujo. Miguel Ángel Escoín. – Lo mejor del mundo entero. Anna Herrero. (Investigadora independent) – Dones que fan Falles. Una mirada feminista a l ́estètica fallera. Núria Solá Llavata. – MUSEARI: Vértice de la diversidad sexual y arte multidisciplinar en valencia. Joan J. Soler Navarro. (Doctorand Universidad Miguel Hernández)

12:30 h. Taula de Comunicacions 3. – La música acadèmica valenciana en l'actualitat sonatina per a violoncel o violí i piano de Ramon Pastor Gimeno. Aída Mara Álvarez Sanz. (Universitat Politècnica de València) – Tejiendo la memoria. David Trujillo (Universidad Miguel Hernández) i Antonio Cervera (Investigador Independent i Gestor Cultural) – FOSC, memoria y rol del espectador en el hecho escénico. Javier Jésus Hedrosa. (Conservatori Superior de Dansa de València). – Inversiones exclusivas. Iván Pérez Vidal. (Universitat Politécnica de València / UCLM)

13:30 h. Conferència Plenària Central: A la taula i al llit… Carlos Arteaga (NAAC art collective), Rocío Harriero (NAAC art collective) i Nano Pía (NAAC art collective).

16:00 h. Ponència Plenària: Elements per a una definició d'estètica literària valenciana: sàtira, barroquisme i hipèrbole. Alexandre Bataller. (Universitat de València)

17:00 h. Taula de Comunicacions 4: – Representación identitaria en la formación de maestros y maestras. Mª Dolores Soto González (Universitat de València) i Ramona Rodríguez López (Universitat Politècnica de València) – Preservar la cultura valenciana desde el compromiso educativo. Ana M. Vernia Carrasco. (Universitat Jaume I) – Renovada imatge de la Pilota Valenciana: Va de dona! Sara Vilar García. (Universitat Politècnica de València) – Villamosto: Identidad y (des)arraigo. Laura Ortiz (Investigadora independent)

18:30 h. Taula de Comunicacions 5:. – POSTAL, un show d’arquitectura, literatura i educació artística. María Fernández Pérez. (Universitat de València) – La identitat i cultura valenciana a través de l’humor contemporani. Jordi Sos Alcacer. (Universitat Politècnica de València) – Guastavino en plaça de la reina. escultura i memòria en la societat valenciana. Alfredo Llorens. (Universitat Politècnica de València) – Banderes, transgressió i tot allò. Víctor Parral. (IES RAMON LLULL de València) – El cartel valenciano contemporáneo (2000-2022). Boke Bazán García. (Investigador independient). – La performance no sorprende: reflexiones y afecciones valencianas sobre autonomía, arte y humorismo desde las TIC en ¼ de siglo XXI. Álvaro Terrones (Universitat Politècnica de València)

23 de setembre de 2022 Saló d'Actes

10:00 h. Ponència Plenària: La importància de la seda en la indumentària i en la història del País Valencià. Germán Navarro (Universidad de Zaragoza)

11:00 h. Taula de Comunicacions 6: – Aproximació a les imatges identitaries de la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí a través de la xarxa social Facebook. David Mascarell-Palau. (Universitat de València) – Mirar sin prisa. Morfología y materiales de la arquitectura rural valenciana aplicados a las artes visuales. Ana Monzó Minguet. (Universitat Politècnica de València) – Mescalina, arrós i tartarna: la moguda valenciana de la demonització a la mitificació. un estudi mixte amb perspectiva de gènere. Mercè Doménech Cerdà i Jose Antonio España Salinas. (Universitat de València) – L’ideal de rendiment productiu en la cultura visual valenciana contemporània. del disseny a la il·lustració gràfica. Vicente Pla Vivas. Universitat de València.

12:15 h. Taula de comunicacions 7: – Flores, pájaros y frutos: del pincel al telar, de la loza a la seda en los siglos XVII-XVIII. Rosario García Peris; Araceli Moreno Coll. (Universitat de València) – Multidisciplinarietat artística i influència de l’estètica a les Festes de Moros i Cristians. Moisès Gil Igual. (Universitat Politècnica de València) – Las subculturas. Identidad estética de los góticos en Valencia. Ruth de la Puerta Escribano. (Escuela Superior de arte y diseño de Valencia EASDV-ISEACV) – Los valores de nuestra identidad. Rocío Harriero (Universitat Politècnica de València)

13:30 h. Ponència de clausura: Pensar la identitat valenciana a través de la música. Aída Mara Álvarez Sanz, Carmen Bautista Piquer i Francisco Sanchís Taberner.

Si vols més informació escriu al correu del projecte: efimere@culturavisual.cc

Dins el projecte de recerca IDENTITART, tenim previst realitzar el I Congrés Estètiques de la Cultura Valenciana, amb l'objectiu d'establir unes bases de recerca al voltant de com es construeixen i defineixen determinades estètiques que acaben per definir al seu torn l'art i, per tant, la identitat valenciana construïda a través de les arts.

El congrés abordarà totes les temàtiques relacionades amb la construcció de les estètiques valencianes, des de diferents àmbits culturals, posant èmfasi en la contemporaneïtat, els conflictes entre tradició i modernitat com a configuradors d'estètiques i identitats noves, l'estètica com a configuradora de la identitat valenciana, les estètiques a través de les quals s'expressa la cultura valenciana en totes les seues variants i dimensions.

D'aquesta manera, fem una crida a investigadores i investigadors de la cultura valenciana perquè presenten els seus treballs en forma de comunicació al congrés.

COMITÉ ORGANITZADOR: Ricard Ramon (Universitat de València) Direcció. Cristóbal Suárez (Universitat de València) Jaume Chornet (Universitat Politècnica de València) Leo Gómez (Universitat Politècnica de València) Sara Vilar (Universitat Politècnica de València) Carmen García Muriana, (Universidad Miguel Hernández) Mario-Paul Martínez (Universidad Miguel Hernández) Maria José Gómez Aguilella (VIU Universitat Internacional de València)

COMITÉ CIENTÍFIC: Adrià Besó (Universitat de València) Alejandro Mañas García Universitat Politècnica de València) Amparo Alonso-Sanz (Universitat de València) Ana M. Vernia (Universitat Jaume I) Bibiana Sánchez Arenas (Universidad Miguel Hernández) David Mascarell (Universitat de València) David Vila Moscardó (Universidad Miguel Hernández) Elisa Martinez Martinez (Universidad Miguel Hernández) Enric Olivares (Universitat de València) Johanna Moreno Caplliure (Universidad Miguel Hernández) Jesús Peris (Universitat de València) Laura Silvestre García Universitat Politècnica de València) Maria Vidagañ (Universitat Jaume I) Remigi Morant (Universitat de València) Ricard Huerta (Universitat de València) Vicente Barón Linares (Universitat Politècnica de València) Vicente Javier Pérez Valero (Universidad Miguel Hernández) Wenceslao García Puchades (Universitat de València)


© Ricard Ramon RSS

CC BY-NC-ND 4.0